Vaš mali letnji podsetnik

Vaš mali letnji podsetnik

Letnje doba tradicionalno se vezuje za periode dugih, vedrih, sunčanih, toplih dana. Sve je u prirodi u punom cvatu, pa i u nama samima. Vreme optimizma, jake svetlosti, egzaltirane toplote-energije janga prema Tradicionalnoj kineskoj medicini. Rascvetalost, kako u prirodi, tako i u nama samima, našim emocijama i mislima, s obzirom da smo deo te prirode, smatra se izuzetno povoljnim znakom. Znakom da se ono što smo pripremili u prethodnom periodu s proleća, sada može i treba da manifestuje, na svakom planu našeg života, uključujući tu, pre svega, stabilno i dobro zdravlje.

Tradicionalna kineska medicina se zasniva na postulatima uravnoteženosti u svakom pogledu. Ravnoteži izmedju relativno dobrog i relativno lošeg, perioda aktivnosti i perioda mirovanja, emocija radosti i emocija tuge, i tako dalje. Izreka “sve u svoje vreme” ovde zaista dolazi do punog izražaja. Za nas je bitno da osvestimo da i jeste sve relativno u odnosu jedno na drugo-svetlost u odnosu na mrak, dobro u odnosu na loše, otvorenost u odnosu na zatvorenost. A u suštini, sve je to jedno, i mi s njim.

Kako bismo letnju energiju ekspanzije, procvata i ushićenja maksimalno iskoristili, ne samo za uživanje u dugim, toplim danima, već i kao pripremu za sledeći ciklični period, evo preporuka:

 – Bez obzira da li leto koristite za odmor ili radite, posvetite deo dana/nedelje/meseca za boravak pored vode. Prisustvo vode omogućava da nam se aktivira periferni nervni sistem koji aktivira i luči endorfine, hormone sreće i jer smiruje, bez obzira da li se kupate, šetate ili samo posmatrate vodene površine.

 – Vežbajte umerenije – ĆiGong, TaiĆi -anaerobno; plivanje i, ukoliko je to moguće, šetnje po šumi, za toliko važno letnje uzemljenje. Na taj način, jednostavno, balansirate element vatre elementima vode, vazduha i zemlje.

 – Jedite više lagano kuvane hrane-to nije uobičajeno za naše podneblje, i tradicionalno se preporučuju salate, grilovana riba i sveže voće, što je u redu. Medjutim, ne zaboravite da se pripremamo za naredni period, i kao što smo se, nadam se, pripremali za leto u proleće, za jesen se pripremamo u letnjim mesecima. Lagano kuvana/barena/ blanširana ne zaprškama začinjena hrana, uz salate i ostale lagano pripremljene obroke, omogućava organizmu jednostavno i dobro varenje i adekvatnu resorpciju energetskih svojstava obroka. Ovo treba kombinovati sa jin-karakterističnom hranom koja “hladi”: svež krastavac, spanać, jogurt, lubenica, jabuke, kruške, mandarine, kivi.

 – Ustanite ranije, a kad god to vreme i obaveze dozvoljavaju, odmorite se oko podneva

 – Radite ono što vas čini srećnim i razvijajte kreativnost – nekako, ustvari, jedna ista stvar…

 – Provodite više vremena u društvu ljudi koji vas raduju i čine srećnim – ovo je i generalna prepopruka, a ako još niste počeli da primenjujete ovaj princip, leto je dobro vreme da to započnete.

 – Sada je trenutak za režim pripreme stabilnog imuniteta kroz sve gore navedeno, a sve to dopunite preventativnim terapijama-akupunkturom, fitoterapijom, nutricionističkim savetovanjem, reikijem, homeopatijom (izaberite jednu ili dve terapije)

Ostavite Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možete koristiti ove HTML tag-ove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>